Stranice

nedjelja, 16. siječnja 2011.

Englezi poludjeli za Bosancima: Aston Villa zagrizla za Spahića, Chelsea sprema ponudu za Pjanića

Emir Spahić 


Iako smo donedavno u najjačoj ligi na svijetu, engleskom Premiershipuimali tek jednog predstavnika, Asmira Begovića, golmana Stoke Citya, čini se da bi se u narednom periodu u Engleskoj mogla formirati prava bh kolonija.

Naime, nakon potpisa Edina Džeke za Manchester City, čini se kako su Englezima postali zanimljivi reprezentativci Bosne i Hercegovine.

Emir Spahić i Miralem Pjanić za sada su dva igrača o kojima se najviše špekulira što se tiče mogućeg dolaska u englesku Premier ligu.

Prošlog ljeta, za Spahića je bio zainteresovan Arsenal ali je predsjednik Montpelliera odbio ponudu Engleza, želeći zadržati Spahića u klubu. Prema francuskom sportskom magazinu L'Equipe, kapiten naše reprezentacije ocijenjen je kao najbolji odbrambeni igrač u francuskom prvenstvu, pa se ponovo aktualizirala priča o mogućem odlasku Emira Spahića iz Montpelliera.

Navodno je Arsenal ponovo pokazao interes za Spahića, ali se u utrku za kapitena naše reprezentacije uključila i Aston Villa.

Da se ne radi samo o špekluacijama potvrdio je za sarajevo-x.com, Spahićev menadžer, Bekim Pašalić.

Istina je da je tim sa Villa Parka zainteresovan za Spahića. Naime, nekadašnji selektor francuske reprezentacije, Gerard Houllier, lično me zvao nekoliko puta i raspitivao se za Emira. No, još uvijek nije sigurno da će on ostati u Aston Villi, pa zbog toga ne mogu u procentima reći koliko je moguće da se realizuje transfer. Poznato je da u januarskom prijelaznom roku treneri biraju pojačanja, a aktuelni strateg lavova je izrazio veliku želju da angažuje kapitena bh. selekcije, kazao je Pašalić te dodao da u Montpellieru Spahiću ne bi pravili probleme u slučaju eventualne ponude:

Emiru je lijepo u Montpellieru. Predsjednik ga voli i naglašava da mu je želja da ostane do juna. Ipak, oni ne bi pravili probleme kada bi stigla konkretna ponuda i kada bi se platilo obeštećenje. Sa te strane ne bi bilo nikakvih problema. Razgovarao sam i sa trenerom koji je zabrinut Emirovom suspenzijom od pet utakmica. Jednu je već odradio. Ostale su još četiri, među kojima je i okršaj sa PSG-om u kupu. I u Aston Villi su upoznati sa ovim, ali su mi saopštili da im to ne smeta.

Pašalić je dodao i to da transfer Emira Spahića u Villu zavisi od ostanka Houllera na klupi ovog kluba, a meč protiv Birmingham Citya biti presudan za njega. Na pitanje o interesu Arsenala za Spahićeve usluge, Pašalić je kazao kako ga niko nije kontaktirao.

I drugi naš reprezentativac u Francuskoj, veznjak Lyona, Miralem Pjanić, u zimskom prelaznom roku mogao bi preći u Englesku. Interes Chelsea za Pjanića spominje se već duže vrijeme, no ovih se dana kao nikada ranije piše o želji kluba sa Stamford Bridgea da svoj vezni red pojača našim reprezentativcem, ponajviše iz razloga jer Anceloti zbog povrede ne može računati na Franka Lamparda, koji je jedan od glavnih kreatora igre londonskog kluba.

Lampard je u junu prošle godine napunio 32. godine, pa su u Chelseau kao idealnu zamjenu za Franka, vidjeli našeg reprezentativca Miralema Pjanića. Ostaje da vidimo da li će Spahić ili Pjanić u narednim danima preći u Englesku. Ovogodišnji zimski prelazni rok poprilično je zanimljiv što se tiče reprezentativaca Bosne i Hercegovine.