Stranice

utorak, 18. siječnja 2011.

HULIGANI UBILI VOĐU NAVIJAČA U KRAKOVU



U obračunu fudbalskih huligana u Krakovu, ubijen je jedan od njih kada je grupa od 15 huligana postavila zasjedu drugom čovjeku navijačkog jezgra fudbalskog kluba Krakovija i prebila ga nasmrt.

"U naselju se pojavila grupa od 15 muškaraca sa opasnim predmetima. Vjerovatno su čekali na 30-godišnjeg muškarca. Zatim su ga napali", opisala je novinarima ubistvo Katažina Padlo iz lokalne policije.

Tomaš C., drugi najvažniji čovjek među huliganima Krakovije, pobjegao je automobilom, ali je izgubio kontrolu nad vozilom, pa je pokušao pobjeći pješke i sakriti se. Međutim, grupa huligana ga je sustigla i nasmrt prebila i izbola noževima.

On je preminuo ubrzo nakon što je prevezen u bolnicu, saopštila je policija Malopoljskog vojvodstva.

Dvije osobe umiješane u obračun su uhapšen, a slučaj je povjeren jedinici koja se bori protiv huligana i nasilja na fudbalskim stadionima.

Ovo je već drugi krvavi obračun među poljskim huliganima za kratko vrijeme, pošto je 8. januara na poljanama blizu Lođa u velikoj ugovorenoj tuči oko 300 huligana, navijača fudbalskih klubova iz tog grada na jugu Poljske, također nasmrt prebijen jedan mladić, učesnik tuče.

"Posljednjih godina, pošlo nam je za rukom da poboljšamo sigurnost na stadionima, ali huligani se premještaju van stadiona. Nažalost, i dalje smo bespomoćni kada je riječ o huliganima. Najveća odgovornost leži na klubovima", rekao je tada zamjenik gradonačelnika Lođa Kšištof Pjontkovski.

Poslije tog incidenta, Poljski fudbalski savez najavio je da će početi da kažnjava i klubove, čak i kada nasilje ne izbije na samom stadionu i zbog utakmica, već huligani dogovore tuču ili isprovociraju okršaje negdje u gradu.