Stranice

ponedjeljak, 24. siječnja 2011.

Najskuplje plaćeni promašaji

Visoki iznosi transfera vrhunskih fudbalera ne moraju značiti i sigurno pojačanja za ekipu. Kao dokaz te tvrdnje donosimo vam listu od deset najvećih promašaja kada su takvi prelasci u pitanju.
Adriano (Flamengo – Roma) 

Finansijska situacija u Romi nije baš najbolja, pa je samim tim angažovanje bivšeg brazilskog reprezentativca Adriana bila začuđujuća opcija. Ovaj napadač, plaćen pet miliona eura po sezoni, se za sada i nije proslavio u dresu Rimljana, pa se može okarakterisati kao jedan od većih promašaja. Dani briljantnih partija u dresovima Parme i Intera su daleko iza njega jer sada je samo blijeda sijenka starog Adriana.

Laurent Blanc (Inter – Manchester United)

Za Laurenta Blanca se kaže da je najveća greška Alexa Fergusona u karijeri. Te 2001. godine kada je dolazio na Old Trafford već je imao 35 godina i bio na zalasku karijere. Doveden je kao zamjena za Jaapa Stama, a u dresu Uniteda nije pružio baš previše dobrih utakmica.

Julian Faubert (West Ham – Real Madrid)

Faubertov agent je vjerovatno pomislio da se radi o šali kada je kontaktiran iz Madrida. Ovaj Francuz je „kraljeve“ koštao oko dva miliona eura kao igrač na posudbi. U Madridu nije ostao upamćen po svojim igračkim kvalitetama, ali jeste po incidentima poput spavanja na klupi za vrijeme utakmice, propuštanja treninga jer je „mislio da ima slobodan dan“ i tako dalje.

Dymtro Chygrynskiy (Shakhtar Donetsk – Barcelona)

Shakhtar je profitirao oko 10 miliona eura od ovog Ukrajinca. Prvo ga je prodao Barci za 25 miliona eura, te ga ponovo otkupio za 15. Za vrijeme boravka u Kataloniji jasno se vidjelo da on svojim gufbalskim kvalitetama ne odgovara Barceloni.

Ricardo Quaresma (Porto – Inter)
Igrač poput Quaresme, kojeg i ne odlikuje baš nesebična igra, se teško uklapao u ekipu Josea Mourinha. Za 19 miliona eura, koliko je plaćen Portu, je učinio premalo za ekipu.

Emmanuel Adebayor (Arsenal – Manchester City)

Transfer koji je izazvao mnogo bure, a posebno je to bio slučaj nakon početnih utakmica Adebayora u dresu Cityja. Međutim, ovaj napadač je kasnije imao problema da se nametne Robertu Manciniju. Sada se nalazi na izlaznim vratima sa Eastlandsa.

Andriy Shevchenko (Milan – Chelsea)


Shevchenko je Milan napustio za odštetu od 40 miliona eura. U taktičkim zamislima Josea Mourinha njega nije bilo, a navodno je u Chelsea došao prvenstveno zbog vlasnika Romana Abramovicha. Nije se baš ni nadavao golova, pa je odlazak sa Stamford Bridgea bio neminovan.

Robinho (Real Madrid – Manchester City)


Jedno od prvih pojačanja Cityja nakon promjene vlasnika, ali i igrač koji nije ispunio očekivanja u dresu „Građana“. Doveden je na samom isteku prijelaznog roka na ljeto 2008. godine. Boravak u Manchesteru je bio kratkog vijeka i brzo se vratio u rodni Brazil, te pridružio Santosu. Sada nastupa za Milan.

Carlos tevez i Javier Mascherano (Corinthians – West Ham)


U najmanju ruku je sumnjiv bio transfer dvojice najperspektivnijih mladih argentinskih fudbalera u ne tako renomiran engleski klub 2006. godine. Prelazak je Alana Pardewa koštao posla, klub rekordan iznos novca. Oba fudbalera su ubrzo promijenili sredinu. Tevez je preselio na Old Trafford, a Mascherano na Anfield.

Zlatan Ibrahimović (Inter – Barcelona)

Čak 45 miliona eura i puštanje Samuela Eto'a koštalo je Barcelonu dovođenje Zlatana Ibrahimovića. Zlatan definitivno nije pružao partije koje su se očekivale od njega i nikako se nije uspio uklopiti u stil igre katalonske ekipe. Vrlo brzo je napustio Barcu, a očigledno je da mu Italija mnogo bolje leži s obzirom na odlične partije koje sada pruža kao igrač Milana.