Stranice

srijeda, 9. veljače 2011.

Gorjela prostorija Udruženja navijača FK Željezničar

Na stadionu Grbavica u srijedu navečer, oko 20 sati je došlo do požara u jednom od poslovnih prostora ispod sjeverne tribine, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Foto: Ilustracija

Na mjesto događaja ubrzo su stigla su dva vozila pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade KS koji su lokalizovali požar.

U prostorijama koje su, kako nezvanično saznajemo, koristili članovi Udruženja navijača FK Željezničar nastala je materijalna šteta, a prostorije su u trenutku požara bile prazne.

Na mjesto incidenta stigli su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS, koji obavljaju uviđaj, nakon čega će biti poznato više informacija o uzrocima požara.

utorak, 8. veljače 2011.

Ralf Rangnick glavni kandidat za klupu Wolfsburga

Prema pisanju njemačkog dnevnika Bilda, bivši trener Hoffenheima Ralf Rangnick jedan je od glavnih kandidata za preuzimanje klupe nogometaša Wolfsburga na kraju sezone.
U ponedjeljak je uprava Wolfsburga smijenila Stevea McClarena i do kraja sezone privremenim trenerom imenovala njegovog pomoćnika Pierrea Littbarskog. Ipak, Bild navodi da je malo vjerojatno da će Littbarski ostati na klupi "vukova" i po završetku sezone, te spominje da uprava najbolje rješenje vidi u bivšem treneru Schalkea, Hannovera i Stuttgarta koji je bez posla od januara ove godine kada je dao otkaz na mjesto trenera u Hoffenheimu.

Pored Rangnicka, koji je na vrhu liste kandidata za novog trenera, Bild spominje imena Huuba Stevensa, aktuelnog trenera Red Bull Salzburga, kao i bivšeg trenera Ajaxa, Tottenhama i HSV-a Martina Jola koji je trenutno bez posla.

Meksikanci u najjačem sastavu protiv desetkovane reprezentecije BiH

Selektor meksičke reprezentacije Jose Manuel de la Torre je rekao da igrači koji nisu pozvani na utakmicu protiv reprezentacije BiH nisu ni spremni za ovaj susret. Jedan od njih je i golman Guillermo Ochoa. Torre je očigledno ozbiljno shvatio susret s našom reprezentacijom, te je zbog toga pozvao samo najbolje i najspremnije igrače.
Foto: Arhiv/Fotoservis

"Jedna stvar je sigurna od početka, biramo igrače na osnovu onoga što vidimo dok igraju za svoje klubove. Želimo samo najbolje od njih", rekao je Torre objašnjavajući svoj izbor igrača za prijateljski susret sa reprezentacijom BiH koji će biti odigran u četvrtak u 2 sata ujutro po našem vremenu.

Prvi formalni trening reprezentacije Meksika u Atlanti pred susret sa reprezentacijom BiH je trajao sat vremena. Na treningu je bilo 22 igrača, čak šesnaest njih iz meksičke lige, dok šestorica nastupaju u evropskim ligama. Golman Club Americae, Guillermo Ochoa, jedan je od igrača koji nisu zadovoljili zahtjeve selektora Torrea.

Početnih jedanaest meksičke reprezentacije će činiti golman Jesus Corona, defanzivci Ivan Estrada, Francisco Rodriguez, Jorge Torres Nilo i Israel Castro. U sredini terena će igrati Luis Perez, Gerardo Torrado i Edgar Pacheco, a u napadu Giovani dos Santos, Aldo de Nigris i Javier Hernandez.

Iz ovoga se vidi da Meksikanci imaju najjači mogući sastav u ovom trenutku, dok naš selektor Safet Sušić ima ozbiljnih problema, najblaže rečeno. Čak su to objavili i meksički mediji, koji su naveli i probleme naših reprezentativaca, Rahimićevo kašnjenje za vizu i Pandžin izgubljeni pasoš. Meksikanci su ispred svih izdvojili Edina Džeku koji također neće igrati za reprezentaciju zbog obaveza prema Manchester Cityju, kojeg 12. februara očekuje utakmica sa najvećim rivalom Manchester Unitedom. Mancini očigledno želi da Džeko bude maksimalno spreman za ovu utakmicu.

U Atlanti su stigli Kenan Hasagić, Emir Spahić, Muhamed Subašić, Ognjen Vranješ, Adnan Mravac, Mensur Mujdža, Zvjezdan Misimović, Miralem Pjanić, Sejad Salihović, Vedad Ibišević, Senad Lulić, Haris Medunjanin i Zlatan Muslimović. Očekuje dolazak Muhameda Bešića i Ibrahima Šehića. Ukoliko Pandža ne stigne u Atlantu, naša reprezentacija će se Meksikancima suprotstaviti sa samo 15 igrača.

Džeko je veoma brzo postao ljubimac navijača Cityja


Bosanskohercegovački fudbalski reprezentativac Edin Džeko proglašen je najboljim fudbalerom Manchester Cityja u januaru, u izboru navijača tog engleskog kluba.

Džeko je veoma brzo postao ljubimac navijača Cityja, a svojim prvim golom osigurao je klubu još jednu priliku za nastavak takmičenje u FA kupu.

Drugi u izboru navijača je Carlos Tevez, a treći Vincent Kompany, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu kluba.

PROSINEČKI POTJERAO IGRAČA S PRIPREMA


Robert Prosinečki, koji odnedavno trenira fudbalere Crvene zvezde, počeo je iskazivati autoritet u beogradskom klubu...

Naime, u ponedjeljak je iz Turske, gdje se Zvezda priprema za nastavak sezone u srpskom prvenstvu, potjerao Dejana Milovanovića. Vezni koji je prošlo ljeto stigao na posudbu iz francuskog Lensa vraćen je kući zbog kršenja klupske discipline i nedovoljnog zalaganja.

Odluku su zajednički donijeli Prosinečki i uprava Crvene zvezde.

Milovanović (27) je dijete Zvezde iz koje je 2008. otišao u Lens.

FIFA DOZVOLILA THIAGU MOTTI DA IGRA ZA ITALIJU


Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) dozvolila je u ponedjeljak Interovom veznom Thiagu Motti promjenu sportskog državljanstva tako da će ovaj 28-godišnji Brazilac ubuduće igrati za Italiju...

Motta je dobio talijansko državljanstvo na temelju činjenice da mu je djed Talijan, a selektor "azzurra" Cesare Prandelli poslao mu je pozivnicu već za prijateljsku utakmicu protiv Njemačke ove srijede u Dortmundu. No, u Talijanskom fudbalskom savezu nisu bili sigurni da će Motta, koji je ubilježio dva nastupa za brazilsku U23 vrstu, moći nastupiti sve dok u ponedjeljak nije došlo zeleno svjetlo iz FIFA-e.

„Sjajno je što igrači koji nisu rođeni u ovoj zemlji žele nositi talijanski dres. U reprezentaciju pozivam one koji to zaslužuju, a pritom se izdižem iznad napada za multietničko uljepšavanje nacionalne ekipe. Takvi napadi su loši, ne samo za ugled fudbala, već i Italije“, naglasio je Prandelli koji je već ranije u reprezentaciju pozvao i Lazijevog veznog Cristiana Ledesmu, rođenog u Argentini.

ponedjeljak, 7. veljače 2011.

TEVEZ: SILVA JE NAŠE NAJVEĆE POJAČANJE


Carlos Tevez, argentinski nogometaš Manchester Cityja, tvrdi kako je Španac David Silva najbolje pojačanje Građana ove sezone.

Silva, član španske nogometne reprezentacije koja je ljetos u Južnoafričkoj Republici osvojila SP, početkom ove sezone stigao je u City iz Valencije za 24 miliona funti. Dosad je upisao 19 nastupa i jednom se upisao u listu strijelaca. Tevez, prvi strijelac Cityja sa 18 ligaških golova ove seone, tvrdi da je upravo Silva najbolje pojačanje engleskog kluba. "David Silva je naše najbolje pojačanje. On je igrač koji pravi prevagu u utakmicama. Svojim pasovima ostavlja vas jedan na jedan sa protivničkim golmanom. Jedan je od najboljih igrača u našoj momčadi. Donio nam je jednu novu dimenziju", kazao je Tevez za službenu web-stranicu Cityja.

ŠTILIĆ STRIJELAC PROTIV HAJDUKA


Reprezentativac Bosne i Hercegovine Semir Štilić bio je strijelac u prijateljskoj utakmici Lecha sa splitskim Hajdukom.

Ovaj je kontrolni susret poljske i hrvatske ekipe završen neriješenim rezultatom 1:1, a Štilić je bio strijelac izjednačujućeg gola sa bijele tačke u 55. minuti.

Štilić je ranije dogovorio sa selektorom Bosne i Hercegovine Safetom Sušićem svoj izostanak sa prijateljske utakmice, koju Zmajevi igraju sa Meksikom u Altanti 9. februara.

nedjelja, 6. veljače 2011.

REAL SLAVIO, RONALDO STIGAO MESSIJA


Real Madrid je u okviru 22. kola španske Primere rutinski došao do pobjede nad Real Sociedadom na svom Santiago Bernabeu (4:1)-

Sinoćnjom pobjedom Barcelone nad Atleticom (3:0) prednost između dvaju prvoplasiranih momčadi povećala se na deset bodova. Ipak, Real je večeras na Bernabeu s lakoćom savladao Real Sociedad i vratio zaostatak na sedam bodova.

Kraljevima je za vodstvo bilo dovoljno samo osam minuta. Strijelac vodećeg gola bio je Brazilac Kaka koji se polako ali sigurno vraća u pravu formu poslije višemjesečnog odsustva zbog povrede.

U 21. minuti Kaka je u ulozi asistenta, a mrežu gostujućeg golmana Brava trese Cristiano Ronaldo i to topovskim udarcem. Portugalac je do kraja prvog dijela postigao još jedan gol, glavom nakon kornera Mesuta Oezila. Bio je to njegov 24. prvenstveni pogodak, čime se poravnao sa Messijem na listi najboljihstrijelaca.

Autogolom Arbeloe gosti sredinom drugog dijela uspijevaju smanjiti. Iker Casillas je odbranio udarac Tamuda, ali se na kraju lopta odbila od Arbeloe u mrežu.

Konačnih 4:1 postavlja Emmanuel Adebayor, Togoanac koji je u zimskoj prijelaznom roku stigao na posudbu iz Manchester Cityja.

Nešto ranije svoju utakmicu 22. kola odigrali su Sevilla i Malaga. Andalužani na svom Sanchez Pizjuanu nisu uspjeli savladati posljednjeplasiranu momčad prvenstva.

Primera, 22. kolo:

Real Madrid - Real Sociedad 4:1 (Kaka 8, Ronaldo 21, 42, Adebayor 89/ Arbeloa 72 - ag)
Sevilla - Malaga 0:0
Valencia - Hercules

BUNDESLIGA: FREIBURG I EINTRACHT BEZ POBJEDNIKA



U jedinoj odigranoj utakmici 21. kola njemačkog fudbalskog prvenstva Freiburg i Eintracht podijelili su bodove na Badenova-Stadionu odigravši bez golova 0-0...

Drugi bundesligaški susret 21. kola, hamburški derbi između HSV-a i St. Paulija na Imtech Areni, odgođen je još ranije zbog kišom natopljenog terena.

Bundesliga, 21. kolo:

Freiburg – Eintracht 0-0

HSV – St. Pauli (odgođeno)

Tabela:

1. Borussia Dortmund 21 16 3 2 46-12 +34 51
2. Bayer 21 11 6 4 41-30 +11 39
3. Mainz 21 12 1 8 32-22 +10 37
4. Hannover 21 12 1 8 29-30 -1 37
5. Bayern 21 10 6 5 42-26 +16 36
6. Freiburg 21 10 4 7 29-28 +1 34
7. Hoffenheim 21 8 8 5 39-28 +11 32
8. Hamburg 20 9 3 8 29-30 -1 30
9. Nürnberg 21 8 5 8 26-30 -4 29
10. Eintracht 21 8 3 10 24-26 -2 27

11. Schalke 21 7 5 9 26-26 0 26
12. Wolfsburg 21 5 8 8 26-30 -4 23
13. Werder 21 6 5 10 27-43 -16 23
14. Kaiserslautern 21 6 4 11 31-37 -6 22
15. St. Pauli 20 6 4 10 23-34 -11 22
16. Köln 21 6 4 11 25-39 -14 22
17. Stuttgart 21 5 4 12 37-39 -2 19
18. Borussia Mönchengladbach 21 4 4 13 31-53 -22 16

Devetnaestogodišnji vezni igrač Corinthiansa



Fudbaler Corinthiansa William Morais ubijen je tokom pokušaja pljačke u Brazilu, saopćila je policija Sao Paula.

Devetnaestogodišnji vezni igrač, koji je bio na posudbi u klubu America iz brazilske države Minas Gerais, pogođen je u leđa hicem iz pištolja, dok je pokušavao da pobjegne od pljačkaša u gradu Belo Horizonte, javljaju agencije.

Navodi se da se Morais vraćao kući sa zabave kada su ga napali pljačkaši. Mediji navode da su uhapšena trojica osumnjičenih.

Morais je počeo profesionalnu karijeru u Corinthiansu, a ove sezone je posuđen Americi. Postigao je jedan gol za svoj matični klub prošle godine, kada je klub završio sezonu kao treći.

Madriđani se spremaju za ljetnu kupovinu


Po izvještajima Peoplea, madridski Real će krenuti s još agresivnijim stavom kada je u pitanju dovođenje Stevena Gerrarda, engleskog fudbalskog reprezentativca i veznjaka Liverpoola.

I ranije se Real spominjao u kontekstu moguće buduće destinacije ovog sjajnog igrača, međutim Gerrard je ostao i dalje vjeran Anfieldu, makar je osim toga imao još mnoge ponude za odlazak (Chelsea, Inter...).

People navodi da se vodeći trojac Reala (predsjednik Perez, sportski direktor Valdano i trener Mourinho) usuglasio oko ponude koja iznosi 25 miliona engleskih funti i da takva bude servirana Liverpoolu. Naravno, pitanje je kakva će biti reakcija čelništva engleskog kluba.

People uz to navodi poznatu priču od ranije, a to je da se Real sprema poslati ponudu Atleticu iz Madrida koja uključuje 28 miliona eura odštete plus napadača Alvara Negreda za dovođenje argentinskog napadača Atletica Sergija Agüera.

Rangers i Celtic bez pobjednika

Rangers i Celtic, najveći rivali škotskog nogometa, odigrali su 2-2 na Ibroxu u ogledu 5. kola Škotskog kupa.
Foto: Arhiv

Domaćini su poveli već u 3. minuti pogotkom mladog Jamieja Nessa. Gosti su poravnali u 16. minuti, a strijelac je bio Kris Commons.

Domaći sastav je stigao do velike prednosti krajem prvog poluvremena, kada je vratar Fraser Foster dobio crveni karton zbog obaranja Naismitha u svom kaznenom prostoru, a Steven Whittaker je u 41. minuti realizirao penal za vodstvo domaćina 2-1. No, Celtic je s igračem manje stigao do izjednačenja u 65. minuti, kada je poentirao Scott Brown.

Nakon rezultatskog poravnjanja, uslijedilo je i poravnanje brojčanih snaga na terenu, jer je u 76. minuti Rangersov igrač Steven John Naismith dobio crveni karton.

Do kraja nije bilo promjena, pa će o ukupnom pobjedniku odlučivati nova utakmica.

Škotski kup, 5. kolo:

Rangers - Celtic 2-2

"Dragan Stojković bi bio moj idealni nasljednik"

Francuski menadžer Arsenala Arsene Wenger naveo je ime čovjeka koji bi ga trebao naslijediti na klupi ''topnika''. U pitanju je Srbin Dragan Piksi Stojković.
Arsene Wenger (Foto: Reuters)


Wenger je bio trener Stojkoviću u japanskoj Nagoyi u sezoni 1995/96, baš prije odlaska u Arsenal. Stojković je u Nagoyi igrao sedam godina, te je 2001. godine u tom klubu i okončao igračku karijeru. Stojković je prošle sezone u tom klubu osvojio svoj prvi trenerski naslov prvaka, ali i prvu titulu japanskog prvaka u historiji kluba.

"Volio bih da Stojković postane moj nasljednik u Arsenalu. Postoje stotine razloga za to. Imamo iste nogometne ideje i obojica težimo perfektnom nogometu. Znao sam da će on težiti vođenju ekipe koja će igrati napadački nogomet s mnogo dodavanja. To je i činio, pokazao je da će biti veliki trener", izjavio je Wenger za Večernje novosti, kako prenosi The News of the World.

"Iz prkosa prema huliganima ću još igrati nogomet"

Ronaldo, nekada najbolji svjetski nogometaš, u posljednje vrijeme ne uživa u ugodnim trenucima kao član brazilskog Corinthiansa...
Ronaldo (Foto: AP)

Naime, pogođen brojnim povredama, ali i prekomjernom težinom, Ronaldo je prilično sputan u predstavama. Zbog toga se Ronaldo našao i na meti navijača svog kluba, pogotovo nakon što je klub eliminiran u pretkolu Cope Libertadoresa (poraz od Deportes Tolime).

Najbolji nogometaš svijeta po izboru FIFA-e (1996., 1997. i 2002. godine) je od strane domaćih navijača (huligana) označen kao glavni krivac tog poraza, pa su tako prijetili Ronaldu (istina i ostalima) nakon povratka sa spomenute utakmice vozeći se u autobusu. Isto tako, na zgradi klupskih prostorija su osvanuli napisi poput: ''besramno debeli'' i "Ronaldo odlazi''.

Na Twitteru je, pak, 34-godišnji Ronaldo napisao šta misli o svemu:

"Bio mi je plan otići u penziju nakon ove sezone. No, za inat tim huliganima neću. Igrat ću još nogomet".

subota, 5. veljače 2011.

"City je izgubio šanse za naslov"

Kapiten Manchester Cityja Carlos Tevez (27) smatra da njegov tim više nema šanse za osvajanje naslova u engleskom nogometnom prvenstvu.
Carlos Tevez (Foto: AP)

Nakon 25 odigranih susreta City drži treće mjesto s 46 osvojenih bodova, osam bodova manje i utakmicom više od gradskog rivala Manchester Uniteda. Za argentinskog napadača to je razmak koji se do kraja sezone ne može nadoknaditi.

"Nisam sretan posljednjim rezultatima. Ako se želimo boriti za naslov, onda je namoguće da u utakmicama protiv Aston Ville i Birminghama osvojimo tek jedan bod. Imam iskustava već ranije iz Manchester Uniteda i znam da je takav tip utakmica ključan za osvajanje naslova. Konzistentnost je ključna za osvajanje naslova i to je naš problem. Znam da još ima puno utakmica i bodova u igri do kraja, ali dati Unitedu osam, devet ili deset bodova prednosti znači oprostiti se sa naslovom", objasnio je Tevez, koji je ove sezone s 15 postignutih golova drugi najbolji strijelac Premiershipa iza Dimitra Berbatova (19).

Redknapp: 27 miliona je premalo novca za Džeku

Između brojnih pohvala koje svakodnevno sipa na račun svojih nogometaša, ponajviše Luke Modrića, menadžer Tottenhama bacio je oko i u suparnikovo dvorište. Pod povećalom mu se našao bh. napadač Manchester Cityja Edin Džeko.
Harry Redknapp (Foto: SkyNews)

Ljubomorno je Redknapp priznao da bi volio da je on uspio dovesti Džeku iz Wolfsburga. Tvrdi, međutim, da mu se 27 miliona funti, koliko je City navodno platio njemačkom klubu, čini premalo.

"Svi govore o Džeki, a ako je tako dobar kao što svi govore, onda se čini prilično jeftinim, zar ne", upitao se Redknapp.

"Razgovarao sam sa Steveom McClarenom koji mi je rekao da je Džeko fantastičan. Razgovarao sam s Markom van Bommelom koji tvrdi da je Džeko klasa za sebe. Vidio sam i Jensa Lehmanmna koji kaže da je Džeko bio uvjerljivo najbolji napadač u Njemačkoj. Odjednom se 27 miliona čini jeftinom cijenom za njega", dodaje menadžer Spursa.

Redknapp je priznao da je svojevremeno i sam htio kupiti Džeku, ali je Wolfsburg za njega tražio 50 miliona funti.

"Bio nam je preskup, a sada se odjednom čini jeftinim. Osamdeset miliona funti za Ronalda nije skupo, zar ne? Pa, koliko onda vrijedi Messi - milijardu?", retorički se na kraju upitao Redknapp u svom neobičnom izlaganju.

četvrtak, 3. veljače 2011.

"Teška srca ću Beckhamu reći doviđenja"

Nekoliko proteklih sedmica s nogometašima londonskog Tottenhama trenirao je David Beckham, 35-godišnja ikona engleskog nogometa.
Harry Redknapp (Foto: AP)

Dugo je vremena i postojala mogućnost da Beckham do kraja sezone nosi dres Tottenhama, da iz svog Los Angeles Galaxyja ode na još jedno posudbeno razdoblje (protekle dvije sezone je tako dolazio u Milan), no takvo što se ipak nije dogodilo.

Iduće sedmice će se Beckham vratiti u Los Angeles s obzirom da kreće nova sezona u MLS ligi.

"Teška srca ću mu morati reći doviđenja. Nevjerojatno mi je žao što se nećemo intezivno družiti još nekoliko mjeseci", rekao je trener Tottenhama Harry Redknapp i nastavio:

"Ako ste 'u nogometu' onda naprosto morate obožavati Beckhama. Jer, ja volim ovu igru, ali David ju voli dvostruko ili trostruko više od mene. On je neviđeni radoholičar. Žestoko je s nama trenirao svako jutro i svako poslijepodne. Trenirao je i samostalno. I imao je veliku želju zaigrati za nas, pomoći nama i sebi. Nažalost, rastanak je došao prerano i znam da ću žaliti za njim", 'ispovijedio' se Redknapp.

"Bolje je za sve što je Torres otišao"

Jamie Carragher, 33-godišnji nogometaš Liverpoola živuća je legenda tog kluba, pa tako i njegove riječi odzvanjaju mnogo jače nego li nekog drugog nogometaša s Anfielda.
Fernando Torres (Foto: AFP)

Za Talk Sport je tako govorio igrač koji je od 1996. godine, od početka svoje karijere, u Liverpoolu, a tema razgovora je bio odlazak odličnog napadača Fernanda Torresa iz Liverpoola u Chelsea.

"Mislim da je to vrlo dobar scenarij za Liverpool. I za nas, ali i za Torresa", krenuo je s pričom Carragher, koji je zaključio reprezentativnu karijeru s 38 nastupa za Englesku.

"Dosta se dugo priča o Torresovom odlasku. Od ljeta smo, nekako, svi bili sigurni u takav kraj priče i samo se čekala potvrda. To je stvaralo nemir u svlačionici, kod Torresa pogotovo. I moram priznati, Torres u takvoj situaciji nije davao 100 posto sebe na terenu."

Zbog toga Carragher zaključuje:

"Možemo filozofirati ko je bolji Torres ili Suarez ili, pak, Torres ili Carroll. No, zato ja znam da je Suarez u 100-postotnom izdanju bolji nego Torres u 50-postotnom. Mi upravo to imamo. Imamo gladne igrače Suareza i Carrolla i s njima ćemo napredovati. I stoga moramo biti zadovoljni."

srijeda, 2. veljače 2011.

"Red army" prekida bojkot utakmica "Veleža"

Klub navijača Veleža "Red army" odlučio je na svojoj Godišnjoj skupštini 29. januara da se prekida bojkot utakmica Fudbalskoga kluba Velež, koji je trajao punih devet mjeseci, stoji u saopćenju iz Kluba navijača "Red army".
U nastavku sezone Red Army će ponovo biti na svakoj utakmici svog kluba i bodriti Velež do opstanka u ligi ove godine, ističe se u saopćenju.

"Red army u potpunosti podržava novoizabrani upravni odbor Veleža, s kojim ćemo sarađivati, kako bi naš voljeni klub zajedničkim snagama podigli na nivo na kojem treba i mora da bude. Punu podršku pružamo i stručnom štabu Veleža s aktuelnim šefom Miloradom Mitrovićem na čelu.

Želimo poručiti da, iako uskoro počinje nastavak nogometnog prvenstva, nećemo zapostaviti ni Rukometni klub Velež. I dalje ćemo bodriti rukometaše Rođenih, te ovom prilikom pozivamo sve naše članove i sugrađane da u što većem broju budu prisutni na predstojećem februarskom rukometnom turniru 'Mostar 2011'", navodi se u saopćenju.

Inače, ovo je godina u kojoj Klub navijača Veleža "Red Army" proslavlja svoj 30. rođendan.

SVI ŽELE GLEDATI RONALDINHA

Flamengo će u prvom kolu Carioce igrati protiv Novo Iguacua, a ulaznice za tu utakmicu već su naveliko rasprodane.
Razlog je, dakako, Ronaldinho, brazilski playmaker koji je ove zime u Flamengo došao iz Milana.

Klub iz Rio de Janeira objavio je kako je već "planulo" 37.000 ulaznica, koliko je zapravo i pušteno u prodaju. 

"Stvarno sam uzbuđen pred tu utakmicu", nedavno je izjavio Ronaldinho.

MOURINHO OPRAVDA LOŠU IGRU


Trener madridskog Reala Jose Mourinho opravdao je pad forme svoje ekipe činjenicom da igraju dvije utakmice sedmično.
Govoreći pred uzvratni susret Kupa Kralja (Copa del Rey) protiv Seville u srijedu,  Mourinho je pravdao prethodne loše nastupe svoje ekipe koji su rezultirali neriješenim protiv Almerije i nedjeljnim porazom od Osasunu.

Realov napredak kroz Kup Kralja je primorao ekipu da igra dvije utakmice sedmično, kao i Barcelonu i polufinaliste Kupa, radi čega trener vjeruje da njegovi igrači plaćaju danak uloženom trudu.

"Real Madrid je prošlih godina ispadao iz Kupa i Lige Prvaka u početnim fazama, tako da igrači nisu navikli na ovakav ritam utakmica. Za neke igrače to nije problem ali neki nisu navikli na to'', kazao je Murinho na konferenciji za medije održanoj na španskoj Gol televiziji.

"Nismo naviknuti da igramo svaka tri dana, ali siguran sam ćemo pobijediti Lyon u Ligi Prvaka i proći u četvrtinu finala, tako da će se igrači morati prilagoditi igranju utakmica sredinom sedmice. Nadam se da će iduće godine biti bolji, jer mi želimo igrati u svim takmičenjima'', dodao je on.

Mourinho je također naveo da ekipi fali bitan odbranbeni igrač - Pepe, koji je mjesec dana van terena zbog povrede mišića, a koji je od velike važnosti za igru njegove ekipe. Portugalac je odbio razgovarati o mogućnostima osvajanja titule prvaka Španije nakon zaostatka od sedam bodova za vodećom Barcelonom. "To me pitajte narednog vikenda'', izjavio je Mourinho.

ZMAJEVI NAPREDOVALI ZA TRI MJESTA

Na najnovijoj FIFA-inoj listi najbolji svjetskih selekcija Bosna i Hercegovina napredovala je za tri mjesta i trenutno je 42. fudbalska sila svijeta.
U odnosu na prošlomjesečnu listu najboljih svjetskih selekcija Zmajevi su zabilježili napredak i trenutno se sa 583 boda nalaze na 42. mjestu.

Među deset najboljih svjetskih selekcija zabilježena je samo jedna promjena. Naime, iz Topa 10 ispao je Egipat, koji se sada nalazi na 33. mjestu, dok je svoje mjesto među 10 najboljih zauzela Grčka.

FIFA rang lista:
1. Španija 1887 bodova (0)
2. Nizozemska 1723 (0)
3. Njemačka 1485 (0)
4. Brazil 1446 (0)
5. Argentina 1367 (0)
6. Engleska 1195 (0)
7. Urugvaj 1152 (0)
8. Portugal 1090 (0)
9. Hrvatska 1075 (0)
10. Grčka 1016 ( 1)...
42. Bosna i Hercegovina 583 ( 3)

BARRY: DŽEKO JE SPOSOBAN ZAMIJENITI TEVEZA

Argentinski reprezentativac i napadač Manchester Cityja, Carlos Tevez, zbog povrede leđa propustio je duel sa Notss Countyjem, a najvjerovatnije će Građani i večeras u duelu sa Birminghamom biti lišeni njegovih usluga.
Međutim, veznjak Manchester Cityja, Gareth Barry, mišljenja je da navijači ne moraju biti zabrinuti zbog izostanka Teveza, jer prema njegovim riječima naš reprezentativac Edin Džeko sposoban je Argentinca dostojno zamijeniti.

"Džeko je sposoban nadoknaditi napadačke kvalitete Carlosa Teveza u situacijama kada ga nema. Duel sa Notss Countyjem bio je pravi test za Džekui kao vođu našeg napada. Ne možemo se nastaviti oslanjati na Teveza kao do sada. Jasno je da će nam nedostajati", rekao je Barry za otočke medije i dodao:

"Takav igrač nedostajao bi svakom timu, no mi moramo naučiti pobjeđivati i bez njega. Mislim da Džeko može postati velika zvijezda Manchester Cityja. Ako me pitate zašto ovo kažem, samo ću vam reći da pogledate njegov prosjek golova po utakmici i biće vam sve jasno".

Milanu samo bod protiv Lazija

Milan i Lazio odigrali su 0-0 na San Siru u prvoj utakmici 23. kola talijanskog nogometnog prvenstva.
Foto: AP

Malo je vrijedilo Milanu što je imao veliku terensku nadmoć u ovom dvoboju i veći broj prilika. Zlatan Ibrahimović je u jednoj od njih u drugom dijelu nakon udarca s 20-tak metara pogodio vratnicu, od koje se lopta odbila u drugu stativu, ali u mrežu nije htjela.

Zanimljivo je spomenuti da je ovo bila treća uzastopna prvenstvena utakmica ovih klubova, računajući i zadnju iz prošle sezone, u kojoj nije bilo pobjednika.

Razmak između vodećeg na tabeli Milana i trećeg Lazija tako je ostao i dalje 7 bodova. Milan sada ima 48 bodova, Lazio 41, a između njih je Napoli s 43 boda i, dakako, utakmicom manje.

Ostali dvoboji 23. kola igraju se u srijedu.

Serie A, 23. kolo:

Milan - Lazio 0-0

Redoslijed: 1. Milan 48, 2. Napoli 43 (-1), 3. Lazio 41, 4. Roma 38 (-2), 5. Inter (-2)...

Pobjede Manchester Uniteda, Arsenala i Chelseaja

U utorak su odigrane prve četiri utakmice 25. kola engleskog Premiershipa, a značajka svih utakmica je ta da je bilo mnogo pogodaka, te je svaki sastav barem jednom zatresao suparničku mrežu.
Foto: AFP

Uglednici su pobijedili, pa su tako Arsenal i Manchester United slavili na svom travnjaku, a Chelsea u gostima. Arsenal je pobijedio Everton 2-1 na Emiratesu makar je tokom prvog dijela prolazio kroz teško razdoblje. Everton je ostavljao bolji dojam, napadao i češće ugrožavao suparničku mrežu, pa su tako i poveli u 24. minuti. No, tom prilikom treba reći da je strijelac Louis Saha bio u evidentnom ofsajdu.

Arsenal se dugo oporavljao od primljenog pogotka, ali kada su uzvratili učinili su to na pravi način. U samo sedam minuta su postigli dva pogotka i tako uzeli vrijedna tri boda. Strijelci su bili Aršavin (nakon pogreške obrane gostiju) i glavom Koscielny.

Manchester United je posredstvom odlične igre Waynea Rooneyja pobijedio Aston Villu 3-1. Navijači domaće ekipe su napokon vidjeli učinkovitog Rooneyja, koji nije samo postigao dva pogotka (treći i četvrti u sezoni), već je lijepo uposlio Nemanju Vidića koji je zakucao loptu u suparničku mrežu za 3-1 u 64. minuti i potvrdu pobjede.

Inače, pet minuta prije Vidićevog pogotka Darren Bent je donio nemir na Old Traffordu smanjivši na 2-1. Inače, za Benta je ovo bio drugi nastup u dresu Aston Ville i drugi pogodak.

Za Chelsea u utorak nije debitirao Fernando Torres, ali su ipak ugrabili tri boda na gostovanju kod Sunderlanda (4-2), makar, primjerice, Didier Drogba nije niti postigao pogodak, niti asistirao prilikom niti jednog od četiri pogotka. Na odmor se otišlo s 2-2, a potom su u drugom dijelu John Terry u 60. i Nicolas Anelka u 90. minuti presudili domaćinu.

U posljednjem današnjem ogledu su West Bromwich i Wigan remizirali 2-2.

Premiership, 25. kolo:

Arsenal - Everton 2-1 (Aršavin 70, Koscielny 76 / Saha 24)

Sunderland - Chelsea 2-4 (Bardsley 4, Richardson 27 / Lampard 15-11m, Kalou 23, Terry 60, Anelka 90)

Manchester United - Aston Villa 3-1 (Rooney 1, 45, Vidić 64 / Bent 59)

West Bromwich - Wigan 2-2 (Odemwingie 5, Fortune 79 / N'Zogbia 20, Watson 43)

Redoslijed: 1. Manchester Untied 54, 2. Arsenal 49, 3. Manchester City 45, 4. Chelsea 44, Tottenham 38 (-1)...

utorak, 1. veljače 2011.

ENGLEZI U JANUARU POTROŠILI OKO 220 MILIONA


Donosimo vam pregled svih transfera u engleskoj Premier ligi. Potrošeno je oko nevjerovatnih 220 miliona funti. Više od polovice tog iznosa potrošeno je posljednjeg dana prelaznog roka.
Jedini klub koji se nije pojačao je Arsenal. Međutim, poznavajući Arsena Wengera to i nije iznenađenje. Naime, Topnici su doveli japanskog tinejdžera, Ryu Miyaichija, no odmah su ga poslali na posudbu u Feyenoord.

Možda najveće iznenađenje je Manchester City. Građani su u januaru potrošili 27 miliona funti, ali doveli su samo jednog igrača što od njih nismo navikli. Taj novac potrošen je za dovođenje reprezentativca Bosne i Hercegovine, Edina Džeke.

NOVA POBJEDA ŽELJE NA PRIPREMAMA


Premda je bilo predviđeno da danas nogometaši Željezničara odmjere snage sa hrvatskim niželigašem Vodnjanom, Plavima se suprostavila momčad Triglava iz Kranja.
VEZANE VIJESTI
Više vijesti iz PL BiH:
u Medulinu, nedaleko od Pule, Željezničar je s 2:1 savladao Triglav iz Kranja, člana prve slovenačke lige. 

Na otvaranju utakmice je Edin Višća pogodio za vodstvo Želje, te nastavio sjajan golgeterski niz na pripremama, baš kao i Bajro Spahić koji se golovima vratio u formu nakon višemjesečne pauze zbog teške povrede. Spahić je i protiv Triglava bio strijelac u 2:1 pobjedi.

Željezničar je utakmicu počeo u sastavu: Karić - Čolić B, Gerhardt, Gančev, Stanić - Zolotić, Perak, Jamak, Višća, Nikolić - Baljić. Priliku su u nastavku dobili: Šehić - Marković, Radovanović, Mesić, Vasilić - Savić, Svraka, Bešlija, Čolić E, Zeba - Spahić.

Naredna proba za Plave slijedi već sutra, kada će snage odmjeriti sa Spartakom iz Subotice

PONOVO ZAKAZAO NAPAD ČELIKA


Čelik je u kontrolnoj utakmici odigranoj danas u Antaliji sa minimalnih 1:0 poražen od ekipe Nefčija.
VEZANE VIJESTI
Više vijesti iz PL BiH:
U vrlo dobroj utakmici, sa mnogo prilika na obje strane, Čelik je poražen od ekipe Nefčija sa rezultatom 1:0. Zenički premijerligaš stvorio je mnogo prilika tokom susreta, a najbolju je imao Adilović, koji nije uspio zatresti mrežu sa svega pet metara.

"Ponovo smo odigrali dobro i ponovo nismo uspjeli postići gol. Nedostaje nam realizacija i moraćemo se potruditi da nađemo adekvatno riješenje u napadu. Pokušaćemo osigurati dolazak Emira Hadžića, s kojim bi riješili taj problem", rekao je nakon susreta u Antaliji za SportSport.ba trener Čelika Abdulah Ibraković

Suarez novi je član Liverpoola


Na klupskoj stranici Redsa navedeno je da Suarez mora proći liječnički pregled i nakon toga treba dogovoriti detalje s novim poslodavcem. Visina odštete je 26 i pol milijuna eura.
24-godišnji napadač je u Ajax stigao 2007. godine iz Groningena. U Ajaxu je imao sjajnu statistiku, u 159 nastupa postigao je 111 pogodaka, a bio je i kapetan momčadi iz Amsterdama. Prošle sezone bio je najbolji strijelac nizozemske lige s 35 pogodaka.
Za urugvajsku reprezentaciju postigao je 13 pogodaka u 36 nastupa. Najveći uspjeh bilo mu je osvajanje četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

"Želim zabiti Liverpoolu u debiju"


Za sedmičnu platu, kako piše Guardian, od 175.000 funti na pet i po godina u ponedjeljak je ugovor s Chelseajem potpisao španski nogometni reprezentativac Fernando Torres (26).
Nakon što je posao završen, a Liverpool zadovoljen s rekordnom odštetom od 50 miliona funti kako bi Torresa pustio 2.5 godine prije isteka radnog odnosa, najveća zvijezda prijelaznog roka u januaru 2011. godine dala je ekskluzivni intervju za klupske internetske stranice. "Kada sam igrao protiv Chelseaja uvijek sam bio visokomotiviran jer bile su to posebne utakmice, redovito među najjačima koje sam kao igrač Liverpoola u sezoni mogao imati. To je i bio jedan od razloga zbog kojih sam želio u Chelsea. Želim se zahvaliti Chelseajevim navijačima jer su se činili vrlo sretnima zbog mog dolaska. Ako će ih moji golovi činiti još sretnijima, tim bolje", rekao je Torres dodavši: "Imam lijepa i ružna sjećanja iz utakmica protiv Chelseaja. Ono najružnije svakako je ispadanje u polufinalu Lige prvaka 2008. godine u mojoj prvoj sezoni na Ostrvu. Bio je to za mene vrlo frustrirajući dan." Na pitanje zašto je potpisao za Chelsea i zašto baš sada Torres je rekao da je osjećao kako mu je potreban iskorak u karijeri, novi izazov. "Priključio sam se top-klubu. Chelsea je klub na najvišem mogućem nivou, većeg nema. Čast mi je što ću igrati s igračima kao što su Terry, Lampard, Drogba i Anelka. Također, odabrao sam Chelsea jer su uvijek prema meni pokazivali izuzetno poštovanje. Vrlo je važno kad osjećate da imate podršku iz kluba", izjavio je Torres. Zanimljivo je da će Torres vjerovatno debitovati u dresu Chelseaja baš protiv svog bivšeg kluba na Stamford Bridgeu. "Valjda je to sudbina. Nije to baš savršen rasplet za mene. Vidjet ćemo što će se dogoditi. U svakom slučaju, o Liverpoolu mogu reći samo sve najljepše. Taj me klub učinio vrhunskim nogometašem i dao mi je priliku igrati na top-nivou. Nikada neću ništa ružno reći o Liverpoolu. No, sada sam igrač Chelseaja. Budem li dobio priliku zaigrati u nedjelju, učinit ću sve za Chelsea i, nadam se, zabiti", rekao je Torres.